På allvar

På allvar

Nyfiken RÖD

Halvgammal stöt med litet perspektiv åt olika håll. Nu känns det viktigt att tänka högt och offentligt.

Vad gör man när man ser hur högerpolitiken käkar upp både människor och partier...? 

Först suckar man, sedan blir man förbannad. Därefter blir det partiaktivitet - och som ketchup på korven - man bloggar.


hemsida     e-post   

Välfärd - för alla??

PerspektivPosted by Rolf Hansson 2009-05-06 15:41:29
Nä - det är klart att välfärden har sina luckor - som ju inte blir mindre eller färre.

Här är en - en färsk och sann illustration som jag fick från min dotter alldeles nyss:

Nyfödda barnbarnet hade kommit till världen på ett sådant sätt att mamman behövde återhämtning i form av sjukskrivning (en vårdskandal men det är en annan historia). 

Familjen består av barn och två mammor - som inte har hunnit med giftermål eller partnerskapsregistrering men som är och har varit ett par i många år.

Ja - givetvis stannade den andra mamman hemma under den här sjukskrivningsperioden.

Men si - det borde hon inte ha gjort. Det finns nämligen ingen ersättning för "assisterande" barnvårdare om man inte är gift eller registrerad. Gäller om barnet är under 8 månader.

Idag bor c:a 160 000 barn med bara en förälder - hur många av dessa som är under 8 mån är inte bekant, men förstås något tiotusental. Dessa familjer står utan skydd om den enda föräldern blir sjuk.

Alla inser att detta är en välfärdsfråga, en rättvisefråga, men också en könsmaktsfråga. Om ensamföräldrarna i huvudsak hade varit män hade det här varit löst för länge sedan. Men så är det inte.  


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Rolf Hansson 2010-08-16 10:37:33

Jovisst Peter. Men enkönade par KAN inte skriva på något faderskapsintyg, och får då ingen ersättning.. Det är det som är problemet. Dessutom - eftersom de flesta ensamföräldrarna i praktiken är kvinnor så blir det en könsmaktsfråga.

Posted by Peter 2010-08-16 01:32:26

Denna regel gäller ju även i hetroförhållanden, enda skillnaden är ju att vi i dessa förhållanden får skriva på ett faderskapsintyg, skulle vi inte göra det så skulle vi oxå stå utan skydd så egentligen är det ingen skillnad annat än att själva förfarandet skiljer sig.